LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 29 Augusts 2016 10:07

Jaunajā grāmatā “Latvijas sargu sirdspuksti” – arī Pēteris Sinijs un Pēteris Šņukuts

Sagaidot Latvijas Republikas Zemessardzes 25. gadadienu (2016. gada 23. augustā), Aizsardzības ministrijas atbalstītā projekta rezultātā tapusi 228 lappuses bieza grāmata “Latvijas Sargu sirdspuksti. 2. Zemessardzes novads: biogrāfijas, fakti, atmiņas”, kurā ir apkopoti gandrīz 50 zemessargu dzīvesstāsti un atziņas. Tās izdošanu līdzfinansēja Rēzeknes pilsētas dome un Rēzeknes novada dome.

Grāmatas veidošana bija unikāla iespēja pilnveidot savas žurnālistes prasmes, satikt un strādāt ar vairāk nekā 50 cilvēkiem ar stingru raksturu, bet vienlaikus – atvērtiem un dzīvesgudriem. Esmu pateicīga liktenim par iespēju paviesoties man līdz šim nezināmā vidē. Pateicos visiem saviem intervētajiem zemessargiem par uzticētajiem dzīvesstāstiem, par pieredzi un atsaucību, jo tikai ciešā sadarbībā tik īsā laikā posmā – nedaudz vairāk kā četros mēnešos ir iespējams sasniegt reāli taustāmu un lasāmu rezultātu. Grāmatas saturiskā materiāla veidošana bija īsts izaicinājums, jo no intervijās uzdotiem praktiski vienādiem jautājumiem bija jāizveido katra cilvēka unikalitāti maksimāli atklājošs vēstījums. Ceru, ka ar to esmu veiksmīgi tikusi galā un lasāmviela būs baudāma, neskatoties uz biogrāfisko faktu daudzumu. Taču, jāteic, ieinteresēts lasītājs katrā stāstījumā atradīs kādu “rozīnīti” – neparastu atgadījumu no katra grāmatas varoņa bērnības, skolas vai pat zemessarga dzīves.

Pateicos 32. KB Veterānu apvienības biedram Pēterim Sinija kungam un viņa dzīvesbiedrei Elijai par nopietno attieksmi pret mūsu sadarbību un skrupulozo attieksmi pret tekstu! Lai piepildās viņa novēlējums, ko lasām šajā grāmatā: «Lai Dievs dod, ka nekad Latvijas puišiem un karavīriem militārās zināšanas nebūtu jāizmanto.» Savukārt Pušā dzīvojošajam 32. KB Veterānu apvienības biedram, Jaunsardzes un informācijas centra 2. novada nodaļas Dagdas novada jaunsargu vienības vadītājam Pēterim Šņukuta kungam – par atsaucību teksta vairākkārtējā saskaņošanā, vērtīgajiem novērojumiem un atziņām.

Manuprāt, visiem šīs grāmatas varoņiem šis projekts paliks atmiņā ar grāmatas tapšanas sarežģītā procesa posmu iepazīšanu, un esmu pateicīga visiem par atsaucību un pacietību ilgajā un detalizētajā procesā! Ceru, ka rezultāts priecēs jūs visus un arī vēsturei atstās vērtīgas liecības!

Tāpat vēlējos akcentēt faktu, ka arī Zemessardzē darbojas radoši cilvēki. Šīs grāmatas tapšanas laikā iepazinos ar Leščinsku ģimeni, kuri laipni piedāvāja daudzu gaišā piemiņā palikušā 32. Kājnieku bataljona zemessarga Jāņa Leščinska dzejas materiālu, no kura rindas izvēlējos arī šīs grāmatas ievadā – “Bet brīvību jau nedāvina,/Par brīvību tev, tauta, jācīnās!». Viņš ir autors arī “Zemessargu dziesmai” – veltījumam 32. KB (mūzikas autors Edgars Belinskis). Savukārt grāmata izskan ar 9. Kājnieku pulka devīzes otrā daļas, kas ieausta Zemessardzes 32. KB karogā, pārfrāzējumu - ar vārdiem “Lyudzam, Dīvs, “Sorgoj Latviju!””. Lai piepildās šis lūgums…

***

Šī grāmata nav vēsturisks pētījums par Zemessardzes problēmjautājumiem, tā ir par cilvēkiem, kas darbojas tajā: par viņu pagātnes un tagadnes sapņiem, ideāliem un ikdienu. Tajā piedāvāts unikāls biogrāfisku materiālu apkopojums, ļaujot uzzināt, kas cilvēkus mudinājis izvēlēties dzīvē tieši šo ceļu. Grāmatas ievadā grāmatas lasītājus un zemessargus uzrunā Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, LR aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, ģenerālleitnants Raimonds Graube un brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš. Grāmatas idejas autore ir tiesību zinātņu maģistre Margarita Voiciša, un esmu pateicīga arī viņai par piedāvājumu tieši man īstenot šo ideju dzīvē.

2. Zemessardzes novada sabiedrisko attiecību speciāliste virsseržante Diāna Selecka informē, ka grāmatas atvēršana notiks 2. Zemessardzes novada gadadienas svinību laikā šī gada decembrī. Tās tiks pasniegtas interviju sniedzējiem, Rēzeknes pilsētas, novada bibliotēkām un muzejiem, kā arī  Latgales Centrālajai bibliotēkai Daugavpilī un Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Grāmatas saņems arī visi Zemessardzes bataljoni un jaunsargu vienības.

Skaidrīte Svikša