LT Stable - шаблон joomla Книги

Pastaiga pa dabas takām

Laikā, kad skolēni bauda piedzīvojumiem bagātu vasaras brīvlaiku, Maltas pagasta bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa jūlijā rīkoja tematisku pasākumu “Pastaiga pa dabas takām”. Mūsdienās bibliotēkas arvien biežāk iziet ārpus “savām sienām”, meklējot jaunas pasākumu organizēšanas formas un aizraujošus mazāko lasītāju piesaistīšanas veidus. Šoreiz Maltas bibliotekāres pasākumu veidoja neierastā, bet bērniem aizraujošā formātā, proti, kā brīvdabas pasākumu vienā no Maltas daudzstāvu māju pagalmiem. Kā vēlāk atzina dalībnieki, tas bija neparasti, ļoti interesanti un ar pienācīgu veselīga azarta un konkurences devu.

Šāds ārpustelpu pasākums tik ļoti piestāv tā galvenajam “vaininiekam” rakstniekam Jānim Baltvilkam, kuram šogad apritētu 75 gadi. Viens no izcilākajiem bērnu rakstniekiem Jānis Baltvilks pēc profesijas bija ornitologs jeb putnu pētnieks, kā arī liels dabas draugs, tādēļ rakstījis bērniem par kokiem, putniem un apkārtējo dabu. Viņa devums ir ap 30 grāmatu bērniem – dzejā, prozā un izziņas literatūrā. Baltvilka dabas pētnieka entuziasms un lieliskā valodas izjūta atspoguļojas viņa dzejoļos, pasakās un dabas vērojumu stāstos.

Brīvdabas pasākuma laikā bērni iejutās dabas pētnieku ādā, bija tuvāk dabā notiekošajiem procesiem un visam dzīvajam tajā. Bērni iepazinās ar rakstnieka Jāņa Baltvilka daiļradi, apskatīja vairākas viņa grāmatas un tad ķērās pie uzdevumu veikšanas.

Vispirms bērni sadalījās komandās un mēģināja atbildēt uz jautājumiem par kokiem. Uzzināja, kuram kokam balti ziedi, kuram melnas ogas, no kura koka ziediem bites vāc augu nektāru un ziedputekšņus, ko pārstrādā medū un bišu maizē. Vienā no uzdevumiem noteica, kādi augļi ir katram kokam un kā koki izskatās bildēs.

Pasāku dalībniekiem patika šifrēto burtu mīkla par putniem, kurā viņi centās noskaidrot putnu nosaukumus. Kā tad bez jaunatklājumiem?! Bērni uzzināja kaut ko jaunu par retāk sastopamajiem putniem un apskatīja bildēs to izskatu un raksturīgākās vizuālās pazīmes.

Interesants izvērtās uzdevums, kurā bērniem pēc iespējas vairāk bija jāuzraksta koku un krūmu nosaukumi, kas aug mājas apkārtnē. Pasākuma dalībnieki devās apsekot tuvāko apkārtni un izrādījās, ka daudzstāvu māju pagalmi ir bagāti ar dažādu sugu kokiem un krūmiem, kas arī veiksmīgi tika atpazīti un ierakstīti uzdevumu lapās.

Brīvdabas pasākums ir viens no veidiem, kā atraktīvā veidā iepazīt grāmatas un iegūt jaunas un daudzveidīgas zināšanas. Prieks par to, ka bērniem bija prieks pavadīt laiku svaigā gaisā un ka viņi uzzināja kaut ko jaunu un nostiprināja zināšanas, kas jau iegūtas skolā dabaszinību stundās. Pasākums noritēja aizraujoši un interesanti, un tas noteikti nebija pēdējais šāda formāta pasākums Maltas pagasta bibliotēkā.

 Maltas pagasta bibliotekāres Antoņina Krūza un Elvīra Pinka