LT Stable - шаблон joomla Книги
Svētdiena, 07 Maijs 2017 15:49

Baltā galdauta svētki Maltas vēstures muzejā

Atsaucoties Latvijas simtgades biroja aicinājumam, Maltas vēstures muzejs aicināja Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā uz Baltā galdauta svētkiem.

Baltā galdauta svētki ir veids kā svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu, pieminot 1990. gada 4. maiju. Tika pieņemts lēmums, kas atjaunoja Latvijas suverenitāti. Baltais galdauts ir kā pašapziņas un lepnuma simbols. Svētku būtība ir kopā būšana un sarunas. Muzejs – tā ir Maltas pagasta vēsturiskā atmiņa, ko mēs veidojam visi kopā. Tā ir sakņu un identitātes apzināšanās. Šis gads ir Maltas ciema 80 gadu jubilejas gads. Apzināmies savu materiālo un nemateriālo mantojumu, ceļam godā cilvēkus un tradīcijas. Atskatāmies uz vēsturiskiem notikumiem, kas skar Latgales un visas Latvijas likteni.

Maltai ir savs gadu malums - 80 ražīgi ikdienas darbos un svētku reizēs svētīti gadi. Jau pašā nosaukumā  Malta ir kaus kas ļoti tuvs malšanai.  Malti esam vēstures griežos, sēnalas pa laikam birušas uz visām pusēm, bet Maltas astoņdesmit gadu jubilejas gadā zelta graudi Maltas sētuvē sabiruši -  tie ir cilvēki, kuri šogad svin kopā ar Maltu 80 gadu jubileju!

Skaisti notikumi klāj baltus galdautus mūsu katra iekšējai dvēseles skaidrībai un garīgai stiprināšanai. Tāpēc uz pasākumu tika aicināti un godināti cilvēki, kuri šogad svin  80 gadu jubileju. Iepazinām tuvāk šos cilvēkus. Valērijs Orlovs izveidoja astoņdesmitgadnieku fotogaleriju muzejā.

Tādu cilvēku nebija maz – 21 gaviļnieks! Goda viesis bija Maltas pagasta Višķeru ciema Londā 1937. gada 15. decembrī dzimušais un Rīgā dzīvojošais Pēteris Korsaks - fotovēsturnieks, Rīgas Fotogrāfijas muzeja veidotājs un galvenais speciālists, Trīs Zvaigžņu ordeņa virsnieks, KKF Spīdolas balvas stipendiāts, Gaismas balvas par mūža ieguldījumu fotogrāfijā ieguvējs.

Kā dzīves grāmatas atvērās gaviļnieki ar saviem dzīvesstāstiem: Pēteris Korsaks, Veneranda Vociša, Aleksandra Visocka, Zinaida Akimova, Anna Smirnova, Virginija Liflande, Janīna Belova, Antoņina Demjanova, Vladislavs Astičs, Anna Goršanova, Anatolijs Prančs, Marija Jegorova, Tamāra Pranča, Grigorijs Petrovs, Juzefata Beleviča, Marija Orlova, Serapions Orlovs, Antoņina Daņilova, Anna Smirnova, Eleonora Andrejeva, Broņislavs Keirāns.

Tāpat uz Baltā galdauta svētkiem tika aicināti 25 novadpētnieki. Muzejs pateicās par Maltas vēstures izpēti, popularizēšanu, zinātnisko darbību, par vērtīgiem dāvinājumiem un sadarbību ar muzeju.

Baltā galdauta Goda viešņa bija Vija Kudiņa un Goda viesis Gunārs Smeilis. Aglonas Maizes muzeja saimniece pagodināja maizīti Baltā galdauta svētkos un dāvāja maizes klaipu ar sirdssiltiem vēlējuma vārdiem.

Pateicības vārdi par iespēju godināt un sveikt, pateikt paldies par ieguldījumu Maltas vēstures izpētē bija, pateicoties Gunāra Smeiļa sirds dāsnumam un atbalstam. Gunārs var atskatīties labo darbu atspulgā: godināšanas un pateicības vārdu pasākumā - Baltā galdauta svētkos muzejā!

Paldies kapelai “Malta“ un vadītājam Normundam Štekelim par sirsnīgo muzicēšanu, piedodot svētkiem īpašu kolorītu un muzikālu krāsainību!

Paldies visiem par kopā uzburtiem sirdssiltiem svētkiem!

FOTOGALERIJA

S. Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja