LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 29 Aprīlis 2024 09:31

Kačkānu ģimenes darinājumu izstāde “No amatniecības līdz dizainam”

Līdz 31. maijam Maltas vēstures muzejā ir aplūkojama izstāde “No amatniecības līdz dizainam”, kurā var iepazīsties ar darbīgo amatnieku – Kačkānu ģimenes radītajiem darbiem.

Izstādes atklāšanā, kas notika 12. aprīlī, piedalījās: Andris un Marija Kačkāni, meitas Ilze Liepiņlauska un Zelma Pīgožne. Jaunākā meita Anna pašlaik studē Rīgā – Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, tāpēc izstādes atklāšanā nevarēja piedalīties, bet viņas talants izstādē ir atspoguļots zīdā apgleznotos dekoros.

Andris Kačkāns, amatnieks ar vairāk nekā 40 gadu kurpniekmeistara pieredzi, Kačkānu ģimenes uzņēmuma “Kristāla kurpīte” dibinātājs. Ģimenes uzņēmumā izgatavo zābakus, kurpes, labo apavus, izgatavo apavus teātra izrādēm (piemēram, Antona Čehova Rīgas Krievu teātrim),  vēsturiskos apavus, igauņi pasūtījuši kurpes ar gariem, spiciem purngaliem. Uzņēmuma darinātās kurpēs uzstājas Dziesmu un Deju svētku dalībnieki. Šogad uzņēmumam aprit 27 gadi. Izstādē tiek parādīti meistarīgi izgatavotie skaistie un ērtie ādas apavi, kas ir populāri ne tikai Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, bet tie ir pasūtīti visā plašā pasaulē (varbūt tikai Antarktīdā nē). Izstādē aplūkojami arī kurpnieka amata piederumi un darba instrumenti.

Andra Kačkāna dzīvesbiedres Marijas pamatdarbs ir grāmatvedība, bet vaļasprieki iedvesmo un iepriecina, attīsta prasmes. Marija kopā ar meitām darbojas aušanas studijā “Dzīpariņš”, ir apguvusi pirts zinības. Izstādē apskatāma viņas austā sienas sega un zāļu deķis.

Savukārt meita Zelma ir izveidojusi savu uzņēmumu un radījusi zīmolu “Zelma Kraft”. Viņas izstrādājumi ir somas, kosmētikas maki, maciņi, jostas un dažādi citi aksesuāri, arī apģērbi ir darināti ar Zelmas dizainu.

Meita Ilze ir uzņēmuma grāmatvede, prasmīgi darbojas pastaliņu izgatavošanā, vada meistarklases, pašlaik mācās Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Dizaina nodaļā.

Vēloties uzzināt vairāk par šo ģimeni, izspēlējām atraktīvu kurpju spēli, ļaujoties improvizācijai un jokiem. Andris, Marija, Ilze, Zelma pasākuma apmeklētājiem stāstīja par sevi, par to, kas saista viņus, darbojoties vienā ģimenes uzņēmumā, kādi katram ir pienākumi. Zelma pastāstīja par savu izveidoto uzņēmumu, par tradīciju turpināšanu, par iešanu līdzi laikam, iedvesmojoties no senču tradīcijām.

Izstādi papildina arī plaukts ar muzeja krājuma priekšmetiem, kas apliecina, ka Maltā ir dziļas amatniecības tradīcijas. Krājuma glabātāja Jana Indričāne pastāstīja, ka Borovajas sādžā bija arī savi kurpniekmeistari, piemēram, ap 1869. gadu darbojās ebrejs Berke Žogots, arī Rēzeknē dzimušais latvietis Aleksejs Kupča, toties no 1897. līdz 1914. gadam strādāja polis Aleksandrs Dobžanskis (no Viļņas guberņas Vilkomiras apriņķa).

Jana lūdza meistaru Andri Kačkānu pastāstīt no sava skatupunkta par muzeja krājuma priekšmetiem un no apkārtējiem iedzīvotājiem savāktiem apaviem, kuri spilgti raksturo vēsturisko laiku un nēsātāju.

Iļja Orlovs savus muzikālos priekšnesumus veltīja pasākuma dalībniekiem, izpildot Raimonda Paula un Māras Zālītes dziesmu “Vecais zābaciņš”, kas saturiski sabalsojās ar izstādes tēmu un paaudzēs radīto  mantojumu. Otrs skaņdarbs “Virs galvas mūžīgs piena ceļš” lika aizdomāties, cik veiksmīgi šī ģimene ir atradusi savu piepildījumu tepat, Latvijā, nemeklējot laimi svešumā, bet radoši īstenojot idejas, attīstot veiksmīgu uzņēmējdarbību.

Visi aicināti apskatīt šīs darbīgo meistaru ģimenes darinājumus! Savukārt Muzeju naktī 18. maijā Maltas muzejā no 16.00 līdz 18.00 varēs darboties Ilzes Liepiņlauskas minipastaliņu darbnīcā.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja