LT Stable - шаблон joomla Книги
Otrdiena, 05 Marts 2024 15:11

Aizvadīts seminārs par godu fotomāksliniekam Jānim Gleizdam

23. februārī Maltas vēstures muzejā notika semināru, veltīts pasaulslavenā fotomākslinieka Jāņa Gleizda personības un profesionālo panākumu apskatam. To vadīja fotogrāfs Igors Pličs –fotomākslinieks, fotovēsturnieks un daudzu Latgalei veltītu fotogrāmatu veidotājs, cilvēks, kurš personīgi pazina Jāni Gleizdu, viņa ģimeni. Zīmīgs ir semināra nosaukums “Jānis Gleizds – pasaules brīnums, Latvijas gods, Latgales lepnums!”. Ar to I. Pličs koncentrētā veidā pauž spēcīgo vēstījumu, ko cauri gadiem sniedz fotomākslinieka mantojums un personības starojums.

Seminārā bija iespēja pieskarties pasaulslavenā Latgales fotomākslinieka personībai, izstādē novērtēt viņa ekselento sniegumu fotogrāfijās, redzēt unikālo burtnīciņu ar J.Gleizda gleznojumiem. Tas viss, pateicoties I.Pliča iniciatīvai un nenogurstošam darbam, lai saglabātu izcilā fotogrāfa unikālo mantojumu, popularizētu viņa darbus , izceltu nozīmīgo devumu pasaules kultūrtelpas veidošanā. Igors Pličs nodarbojas ar fotomākslinieka arhīva kārtošanu, piemiņas istabas veidošanu.

Mums, klātbijušiem, muzeja darbiniekiem, Maltas vidusskolas fotopulciņa jauniešiem (skolotāja Diāna Žagare), fotogrāfiem: Jāzepam Podniekam, Ievai Trimalniecei, Ivaram Skudram, interesentiem no Maltas ciemata, tā bija unikāla iespēja  kļūt redzīgākiem, saņemot personības starojumu no Igora Pliča, kurš mūsu acu priekšā izveidoja kā gaismas atspulgus atmiņu stāstu par savu draugu, līdzgaitnieku, amata brāli Jāni Gleizdu, godinot Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri viņa simtgadē.

Paldies Igoram Pličam par misijas apziņu, godinot izcilā fotogrāfa piemiņu, paldies par viedām dzīves atziņām, par to, kas ir māksla, par dzīves jēgu – kalpot citiem cilvēkiem, par dzīves mērķiem. Paldies par dzīvo stāstījumu ar klātpievienotām humora dzirkstelītēm.

Muzejs saņēma vērtīgus dāvinājumus no Pliča kunga – Jāņa Gleizda 90. dzimšanas dienai veltītu kalendāru un Jāņa Gleizda fotoalbumu “Gaismas atspulgs” (1998). Citāts no grāmatas:

“Ja ceļot kādu vīru svētīgo kārtā nepieciešams kaut viens brīnums, ko dzīvē būtu veicis šis izredzētais, tad latviešu fotomākslinieks Jānis Gleizds to godam ir pierādījis. Jo, būdams bez plaukstām un pirkstiem, viņš prata veikt vissmalkāko darbu tikai ar operētiem roku stilbeņiem, kas jau ir prātam neaptverams brīnums. Un arī viņa talants bija Dieva dots brīnums, kuru ar prestižām godalgām atzina visā pasaulē. Padomju liekulīgās morāles spaidos Jānis Gleizds prata atklāt svētumu sievietes kailajā ķermenī, liekot tam mirdzēt kā dievišķās gaismas avotam. To gadu fotomākslā tas bija visīstākais brīnums it īpaši tāpēc, ka tas tika veikts sociālisma lāģerī.” (Kinorežisors Jānis Streičs)

Silvija Pīgožne,  MVM vadītāja

***
Igors Pličs 2010. gadā nodibināja Latgales fotogrāfu biedrību. Viņa iniciēti un organizēti ar Rēzeknes novada pašvaldības atbalstu fotoplenēri Latgalē. Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņēmis balvu “Boņuks 2022”.  Ir iniciējis tādu grāmatu kā "Latgale fotogrāfijās", "Latgalietis 21. gadsimtā", "Latgales ainava" izdošanu. I.Pličs ir arī 2021. gadā iznākušās grāmatas "Latgales fotogrāfi laika ritumā  XIX-XXI gadsimtā" idejas autors. Tajā viņš kopā ar maltieti – fotovēsturnieku Pēteri Korsaku apkopojis informāciju par vairāk nekā 300 Latgalē strādājošiem fotogrāfiem un savācis ap 2000 fotogrāfiju no 19. gs. vidus līdz pat mūsdienām