LT Stable - шаблон joomla Книги
Trešdiena, 04 Oktobris 2023 08:19

Maltā aizvadīts ikgadējais rudens “Borovys tiergs”

Cik gaidīts šis laiks! Dārzos gatavojas āboli un bumbieri, vīnogas, smaida ķirbji, kabači, kāposti… Bagātu ražu dāvā bagātais rudens. Klētis un pagrabi pildās! Tamdēļ ik gadu  septembrī Maltā visus aicina tradicionālais “Borovys tiergs”, uz kuru sabrauc un sanāk saimnieki un saimnieces ar mājas labumiem, smaržām un garšām un lietām pašu rokām radītām.

Ari šogad 23. septembrī bija sabraukuši un sanākuši tirgotāji un pircēji, lai iegādātos Latvijas labumus, lai priecātos pirmajā rudens dienā nu jau tradicionālajā rudens tirgū, kas tika atklāts ar pašu maltiešu sacerēto dziesmu “Borovys tiergs” (vārdi Elīna Prusaka, melodija Normunds Štekels). Lepnajā pajūgā ar diviem skaistuļiem zirgiem divu kučieru gādībā ieradās folkloras sievas no kaimiņu – Ozolaines pagasta, sveicinot visus ar tautas dziesmu “Nu rudiņa da rudiņa”. Gaškys saņēma medaļu “Borovys tierga gūda gosts”. Gan “Borovys tierga” dziesma, gan medaļas ir kļuvušas par šī pasākuma atpazīstamības zīmi.

Rudens ir ražas laiks. Rudenim vairāk zelta kabatā nekā visiem pārējiem gadalaikiem. Tikai ikdienā mēs paejam garām tam, pat neievērojot, nenovērtējot, kas “spīd” tepat – zem kājām pļavā, kādā bērzā vai meža stūrītī. Paejam, jo nezinām, neatpazīstam… Tamdēļ tika aicināta “Borovys tierga gūda gaška” Elita Melne no Balviem ar stāstījumu, cik bagāta mūsu zemīte. Tik jāpaņem, jāapstrādā un jāizmanto, reizēm vienu un to pašu dabas doto dažādiem mērķiem – pārtikai, medicīnai, skaistumkopšanai. Ikviens varēja griezties pie Elitas individuāli un izrunāt sev interesējošas tēmas, kā arī apskatīt gatavos produktus.

Rudens ir ražas un krāsu laiks. Rudens – zilo miķelīšu un mārtiņrožu laiks. Pie kultūras nama durvīm visus aicināja kompozīcija fotosesijai “Rudens – zili sārto viršu laiks”. Septembris ir arī lapu mēnesis. Tā apliecināja Maltas aktīvo sieviešu klubiņa “Maska” sievas. Tējas un dažādas smaržīgās zālītes savākušas, tās vaicāja sanākušajiem, vai  pēc smaržas atpazīst tās? Tad nu nāca saimnieces atpazīt Latvijā augušas tējas, nopelnot saldumus un medaļu “Borovys tierga gūda gosts”.

Kaut kur lasīju – “Ja es būtu putns, es lidotu apkārt zemei, meklējot vietu, kur rudens seko viens pēc otra”. Bet ir arī citi gadalaiki ar savām krāsām, smaržām un sajūtām. Tāda ir dzīve. Un arī melodijas par dzīvi skanēja “Gūda gostu” izpildījumā. Čigānu dziesmu ansamblis “Čarger” no Griškāniem (vad. Ludmila Ulsone) ar melodiskajām romu mīlas dziesmām, dejām, humoru un zīlēšanu. Maltas KN krievu dziesmu ansamblis “Kalinuška” (vad. Olga Gaile) ar liriskajām dziesmām par mīlestību un dzīvi. Dricānu folkloras kopa (vad. Ēriks Čudars) ar savas puses spico latgalisko humoru un tautas dziesmām. Dziesmoto maratonu noslēdza Ozolaines folkloras kopa “Zeiļa” (vad. Ināra Bļinova) ar programmu “Rudens – kāzu laiku”. Kā zināms, Latgalē tā ir bijis no laiku laikiem: rudens tirgū noskatīt patīkamu puisi vai meitu, lai nākamajā rudenī dzertu kāzas. Visi kolektīvi saņēma medaļu par piemiņu.

Tirgus nebūtu tirgus bez podu sišanas. Vīriešu kārtas pārstāvji sita podus, bērni apgleznoja balonus, pašu rokām veidoja keramikas suvenīrus. Meitas, mammas un vecmammas pašu rokām varēja izveidot rudenīgu rokassprādzi. Un izliet ledenes “Borovys bonbonka”. To visu varēja izbaudīt, piedaloties radošajās darbnīcās. Pacienāties ar sārtajiem āboliem no lielā groza un saldumiem no mazajiem groziem. Pa to laiku kulinārais mantojums uz dzīvās uguns bija gatavs degustācijai. Trīs ugunskuri, trīs katli divas stundas dūmoja un burbuļoja un rezultātā – “Driču” zupa, ko gatavoja dricānieši, un “Krepteigō zupa”, ko gatavoja Maltas saimniece Rita Siņavska. Trīs stundas varēja vizināties zirgu pajūgā, ko piedāvāja zirgu sēta “Klajumi” no Krāslavas novada. Darbīga šī sestdiena izvērtās arī Maltas pagastā strādājošo vīru komandai Alda Barovska vadībā.

Paldies visiem kas bija, kas piedalījās, kas dalījās, kas darbojās, kas pārdeva un pirka. Paldies visiem, kas priecājās un baudīja šo pirmo rudens dienu Maltā!

Elīna Prusaka, Maltas pagasta kultūras darba organizatore