LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 14 Augusts 2023 09:27

Kultūrvēsturiska pastaiga “Iepazīsti Rozentovu”

Vasara ir laiks, kad apceļojam ne tikai tuvas un tālas zemes, bet arī savu apkaimi, tādēļ Maltas pagasta bibliotēka 3. augustā visiem interesentiem piedāvāja doties kultūrvēsturiskā pastaigā, kuras mērķis bija Rozentova – vieta ar senu vēsturi, kuru bieži vien uzskata par Maltas pagasta seno vēsturisko centru.

Mērojot ceļu no Maltas kultūras nama pāri tiltiņam pār Maltas upi un cauri priežu silam pa Meža ielu, nonācām līdz Rozentovas ielai. Pirmais, ko apmeklējām un nedaudz pakavējāmies, bija piemiņas akmens nacionālajiem partizāniem “Maltas lūšiem” un to atbalstītājiem.

Pēc tam devāmies uz nākamo apskates objektu. Gluži kā pasaku namiņš Rozentovas silā atrodas Maltas (Rozentovas) Visusvēto pareizticīgo baznīca, kas uzcelta 1928. gadā. Tā ir koka guļbūve ar sapārotiem logu rāmjiem un sīpolveida kupolu, fasādēs izmantots stilizēts saules motīvs. Blakus atrodas pareizticīgo kapsēta.

Tālāk mūsu ceļš veda pa Rozentovas ielu uz Rozentovas (Maltas) Sv. Krusta pagodināšanas Romas katoļu baznīcu, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Visplašākā koka baznīca Rēzeknes novadā uzcelta 1780. gadā, iesvētīta 1782. gadā. Tā kā sākotnēji baznīca bija neliela, 1842. un 1906. gadā tā tika pārbūvēta. Pārbūves laikā baznīcā ierīkotas telpas korim un neliels tornītis uz jumta. Rozentovas katoļu baznīcā atrodas valsts nozīmes glezna „Kristus pie krusta un Sv. Marija Magdalēna”. Baznīcas dārzā atrodas 19. gs. celts zvanu tornis un seni apbedījumi.

Mūsu pastaiga turpinājās, baudot gleznainu un mierpilnu dabas ainavu Rozentovā pie Maltas upes. Mēs, maltieši, lepojamies ar savu “mazo Daugaviņu” – Maltas upi, kas met līkumus gar Rozentovu un Maltas ciematu, lai tālāk nestu ūdeņus uz Lubāna ezeru.

Cauri Rozentovas parkam devāmies meklēt Rozentovas muižas vietu, no kuras palikuši tikai vecie saimniecības ēku mūri un vēlākā laika saimniecības celtnes. Tagad grūti iedomāties, kā varēja muižas ēka iekļauties dabas ainavā, bet pēc esošajām vēsturiskajām bildēm uzzinājām, kā ievērības cienīgā vieta izskatījās senāk. Lai gan no senās godības nekas daudz nav palicis pāri, tā Maltas pagastā ir ievērības cienīga vieta un vēstures liecība. Mazliet tālāk izvietojušās Kalna un Lauku ielas dzīvojamās mājas, labiekārtota senā dīķa apkārtne. Garām Rozentovai aiztek vairāki lielceļi, viens no tiem ceļā uz Černosti tiek saukts par “Katrīnas lielceļu”.

Nedaudz atvilkuši elpu Rozentovas autobusu pieturā, pa Kalnu un Andrupenes ielu devāmies mājās.

Pateicamies gan lieliem, gan maziem kultūrvēsturiskās pastaigas dalībniekiem par lieliski pavadīto laiku.

Elvīra Pinka,  Maltas pagasta bibliotekāre