LT Stable - шаблон joomla Книги
Otrdiena, 23 Maijs 2023 11:57

Muzeja Dārza svētki

Maltas vēstures muzeja Dārza svētkos 19. maijā uzstājās “Dainas dārznieku skolas” lektore Daina Zvejsalniece ar lekciju un novadīja semināru “Senču metodes dārza kopšanā – permakultūra”.

Seminārā mūsu viešņa runāja par ilgtspējīgas un ekoloģiskas saimniekošanas dārzā mūsdienu izpratni, izmantojot piemirstās senču gudrības un vērtības apvienojumā ar 21. gs. zinātni, ko nu dēvē par permakultūru. Tā ir par visu vietējo, par ekonomiju, par atjaunojamajiem resursiem un, galvenokārt, par pašpietiekamu vidi savā mājsaimniecībā, gluži kā tas ir bijis senajā viensētā. Lektore stāstīja, kā reāli izmantot šīs zināšanas, ierīkojot viegli kopjamu un auglīgu dārzu, kas atbilst arī individuālās teritorijas ekoloģiskajiem apstākļiem. Daina dalījās zināšanās par savu 30 gadu pieredzi, ierīkojot un kopjot dārzu, kas “dzīvo pats”.

Cilvēka-patērētāja filozofija rada daudz atkritumu. Vēlme pirkt nesamērīgi daudz apģērbu piesārņo vidi, jo atkritumos aiziet ne tikai veci un nonēsāti apģērba gabali, bet arī mazlietoti. Un tā uz mūsu zaļās planētas veidojas atkritumu kalni no apģērbiem. Daina rada dizainu jauniem tērpiem no jau izmantotu apģērbu detaļām, tādā veidā dzīvē pielietojot bezatkritumu tehnoloģijas. Muzeja pagalmā ekspresizstādē koku zaros tika izvietoti Dainas dizainētie tērpi, kurus viņa pasākuma laikā aicināja pielaikot. Un te varēja izpausties pieaicināto sieviešu vēlme izpausties sievišķīgā šarmā un ļauties skaistuma stihijai!

Paldies Maltas un Pušas jaukajām sievietēm un dažiem kungiem par kopā būšanu un silto atmosfēru  muzeja dārza svētkos! Prieks bija redzēt Maltas aktīvo dāmu klubiņu “Maska” (vadītāja Regīna Pranča).

Paldies Dainai Zvejsalniecei par iespēju papildināt dzīves gudrību krātuvīti un ieguldījumu mūžizglītībā!

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja