LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 27 Februāris 2023 15:10

Maltas apvienības sešu pagastu fotokonkursā – ap 1000 bilžu un 100 dalībnieku

“18.02.2023., sestdiena, Maltas apvienības pārvaldes (MAP) Maltas Kultūras nams, pagastu sadraudzības pasākums, konkursa “Fotogrāfijas – laika liecinieces” noslēgums” – šāds ieraksts nu jau ir vēsture, bet skaista lappuse gan apvienības, gan Rēzeknes novada stāstā.
Konkurss ir unikāls gan ar apzīmējumu “draudzīgas sacensības”, gan ar to, ka vien mēneša laikā tika iesūtītas 965 bildes, kas raksturo dzīvi Maltas, Silmalas, Ozolaines, Feimaņu, Pušas un Lūznavas pagastā gan senatnē, gan jau mūslaikos. Rezultāts – ceļojoša fotoizstāde, kuru nu pēc kārtas varēs aplūkot visos minētajos pagastos. Maltas KN tā vēl ir skatāma līdz 11. martam.
***
“Personība” – vārds, kura būtību neatklāt vārdnīcas, bet gan dzīve. Tas ir cilvēks, kurš ar savu gribasspēku un neatlaidību guvis panākumus, kļuvis par piemēru citiem, cilvēks, kura veikums spēj iedvesmot. (Skaidrīte Svikša)
Tieši šāds cilvēks noteikti ir Maltas Goda pilsonis fotovēsturnieks Pēteris Korsaks. Viņa izstāde Maltā 2022. gada nogalē KN vadītāju Elīnu Prusaku iedvesmoja rīkot fotogrāfiem veltītu pasākumu. Bet rezultātā izdevās apjomīga fotogrāfiju iesūtīšanas akcija, kas ieinteresēja cilvēkus, kuri fotogrāfijās saskata zūdošas vēstures un laika liecības. Ideja izvērtās līdz Maltas apvienības pārvaldes līmenim un kļuva par sešu tajā ietilpstošo pagastu vienojošu aktivitāti. 
Katrā pagastā bijušas, ir un būs personības... Dažas redzamas nupat konkursā iedzīvotāju iesūtītajās fotogrāfijās, vairākas bija izstādes atklāšanā pasākumā, daļa objektīvu apstākļu dēļ nevarēja ierasties. Gribētos, lai mazāk ir personu un vairāk personību, kas godīgi iet savu ceļu, dara savu darbu un atstāj liecības, pozitīvus notikumus nākamajām paaudzēm, tāpat kā cilvēki, kuri runā ar mums caur vēsturiskajām fotogrāfijām... Viņi savu pateikuši, nu mūsu laiks būt par personībām.
 
Noslēguma pasākums
“Mūs jāvērtē ne pēc godību bildēm, bet jāpieķer darbība mūsu saskarsmē ar lietām, cilvēkiem un notikumiem.” (Jānis Streičs grāmatā “Latgalietis XXI gs.”)
Izstādes atklāšana šoreiz arī bija netipiska, jo viss tika organizēts tā, lai apmeklētāji vispirms iepazītu fotokolāžu izstādi, nobalsotu par sev simpātiskākajām fotogrāfijām katrā pagastā un tikai tad nokļūtu KN zālē (tajā un izstāžu zālē par vizuālo ietērpu bija gādājusi noformētāja Rita Siņavska). 
Pasākuma emocionālo noskaņu radīja video (veidoja Eduards Medvedevs, idejas autore Elīna Prusaka, foto – E.Medvedeva un Maltas KN arhīva) ar grupas “Miera vējos” dziesmu “Dzīve ir skaista”. Tajā bija skatāmas dažādas dabas skatu fotogrāfijas, Vēsmas un Aivara Ušpeļu darba video, kā arī attēli no MAP 2022. gada sakoptākajām sētām un to īpašniekiem. 
Attālums un gadu nasta liedza pašam P.Korsakam piedalīties pasākumā, taču viņš bija atsūtījis emocionālu uzrunu, kas klātbijušajiem tika nolasīta.
Pēc tam secīgi katrs pagasts sevi prezentēja ar kādu savu izvēlētu priekšnesumu un tika apbalvoti pirmo triju vietu ieguvēji, nosaukti visi dalībnieki no konkrētā pagasta, kā arī notika pagasta pārstāvju fotografēšanas pie īpašas fotosienas.
Pagastus ar priekšnesumiem pārstāvēja: Feimaņu bērnu deju grupa "Karameles" (vad. Ilga Marejeva), Pušas līnijdeju grupa "Pirmais solis" (vad. Ruta Mika), no Silmalas pagasta - sieviešu deju kolektīvs "I Deja" (vad. Iveta Alika), vokālais ansamblis "Noskaņa" (vad. Irina Ščerbakova), nodziedot Silmalas pagasta neoficiālo himnu, un Laura Svikša ar dziesmu “Nekur nav tik labi kā mājās”; Ozolaines folkloras kopas "Zeiļa" vadītāja Ināra Blinova; Maltas folkloras kopa "Andeļneicys" (vad. Ēriks Čudars); Lūznavas pagastu pārstāvēja Vladislavs Štekels, kurs ar akordeonu un dziesmu “Skaidra volūda” iekustināja visu zāli, kā arī Tatjana Sevastjanova, kuras izpildījumā dziesma “Viss nāk un aiziet tālumā” kļuva par simbolisku daudzpunkti. 
Prezentācijā uz ekrāna varēja redzēt visu pagastu pirmo triju vietu ieguvēju iesūtītās, kā arī speciālbalvas ieguvušās bildes. Savukārt noslēgumā tika minēti citi fotogrāfi, kuru bildes arī tika iesniegtas konkursam: Borovajā/Maltā kādreiz darbojušies fotogrāfs A. Lukjanovičs; mūžībā pāragri aizsauktais fotogrāfs Aleksandrs Lebeds; vietējie Maltas fotogrāfi Nikolajs Šļahta un Valērijs Orlovs, kā arī Artura Zarembo baznīcu foto un priestera Imanta Petrovska iemūžinātie dabas mirkļi.
Prezentācijas pēdējais slaids bija no Feimaņu pagasta iesūtītā Igora Pliča fotogrāfija, kurā priesteris Rinalds Broks krusta bērniņu. Tā tika izvēlēta kā simbolisks turpinājuma apliecinājums. Taču arī kā pateicība fotomāksliniekam, fotovēsturniekam, Latgales fotogrāfu biedrības dibinātājam un vadītājam Igoram Pličam, kurš bija šī pasākuma Goda viesis. Pasākumā klātbijušie ar skaļām ovācijām sveica viņu ar gaidāmo apbalvojumu – 4. martā I.Pličam tiks piešķirta latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. I.Pličam piemiņai no pasākuma tika pasniegts Maltas pagasta keramiķu Aivara un Vēsma Ušpeļu veidots vēja zvans, bet katrs pasākuma dalībnieks atmiņai varēja paņemt viņu veidotu laimes pogu.
 
Konkursa uzvarētāji
Ja laiks ir upe, tad ūdens tajā  vien tad ir silts,
kad mēs neesam šīs upes krasti, 
bet – tilts. (Maija Kalniņa)
Kopumā konkursa dalībnieku sarakstā tika fiksēti 108 fotogrāfiju iesūtītāji un/vai autori – privātpersonas un iestādes. Īpašs paldies MAP bibliotēkām, kuras uzņēmās iedzīvotāju atnesto bilžu skenēšanu un sūtīšanu e-vidē (Inesei Leitānei Lūznavā, Anitai Laizānei Silmalā un Līgai Ratnikai Pušā). Paldies katram konkursa dalībniekam, jo ikviens no jums kļuva par tiltu starp pagātni un nākotni.
Konkursa būtība prasa, lai tiktu noteikti “uzvarētāji”. Tāpēc palīgā saucām Pēteri Korsaku, kurš piešķīra savas Simpātijas balvas, taču ne jau cilvēkiem, bet gan fotogrāfijām (viņš saņēma bildes ar uzrakstiem, nezinot ne to iesūtītājus, ne autorus). Konkursa noslēguma un izstādes atklāšana pasākumā svinīgi tika godināti viņa izvēlēto fotogrāfiju autori un/vai iesūtītāji (uzvarētājbildes skat. rakstam pievienotajā pdf materiālā):
Feimaņu pagastā: 1. vieta Anitas Verčinskas fotogrāfijai, 2. – Arnoldam Tarandam, 3. un 4. vieta – Ernai Ulasei, kura saņēma arī Skaidrītes Svikšas Pateicības balvu kā pirmā dalībniece, kura pirmās fotogrāfijas iesniedza 3 stundas pēc konkursa izsludināšanas. 
Lūznavas pagastā: 1. vieta Nadeždai Laizānei, 2. – Jautrītei Mežulei, 3. – Aleksejam Smirnovam, 4. – Lūznavas muižai.
Maltas pagastā: 1. vieta Vijas Kažokas iesūtītai fotogrāfijai, 2. vietā Anatolijs Pavļukevičs, 3. vietā Zoja Čurstina, 4. – Olgas Laizānes iesūtīta bilde. Skaidrītes Svikšas Emociju balva Regīnai Prančai.
Ozolaines pagastā: 1. un 2. vieta Edgara Blinova fotografētājām un iesūtītajām bildēm, bet 3. vieta – vēsturiskajai fotogrāfijai no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma, ko fotografējis Alfrēds Krimuldēns 1925. gadā.
Pušas pagastā: 1. vieta trim bildēm, kuras iesūtīja Silvija Pīgožne, 2. vieta – Līgai Ratnikai, 3. vieta – Līgai Viļumai. 
Silmalas pagastā: 1. vieta divām Sergeja Šilova iesūtītām fotogrāfijām, 2. vieta Raimondam Olehno, 3. – Valērijam Rakovam, 4. vieta Arnoldam Valinikam. Savukārt Skaidrītes Svikšas Emociju balva Andrim Laizānam.
Par sarūpētajām balvām uzvarētājiem pateicamies: izdevniecībai “NEPUTNS” un Pēterim Korsakam par grāmatu “Eižens Finks”, tāpat Igoram Pličam par uzdāvinātajām vērtīgajām un apjomīgajām  grāmatām “Latgalietis XXI gs.” un “Latgales ainavas”, kā arī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībai par fotogrāfa Aleksandra Lebeda pēdējo fotogrāmatu “Rēzeknes varavīksne”. Tāpat pateicamies Rēzeknes novada pašvaldībai par piemiņas dāvaniņām.
 
Skatītāju simpātijas
No katra pagasta iesūtītajām bildēm tika izveidotas fotokolāžas, kurā pagātnes bildes mijās ar pavisam neseniem notikumiem. Daudzo mirkļu kaleidoskopā ir grūti izvēlēties vienu, tomēr katrā pagastā ir kas unikāls, kas pievērsa uzmanību. Un to apliecināja bilžu vērotāji un vērtētāji – pasākuma apmeklētāji.
Protams, paldies aktīvajiem kolektīviem, kuri acīm redzami bija balsojuši paši par sevi (jūs ESAT malači!), tomēr, atzīstiet, ka tas nebija gluži objektīvi, jo mērķis bija noskaidrot skatītāju vērtējumā uzrunājošāko vēsturisko bildi. Tāpēc izstādes un pasākuma apmeklētāju simpātijas rakstiskā balsojumā izpelnījās šādas bildes:
Feimaņu pagastā vienlīdz daudz balsu saņēma divas fotogrāfijas – “Godu saimniece” (kāds apmeklētājs pat piebilda, ka bildē “ieraudzīju mammas draudzeni”) un  “Feimaņu ezers”. 
Lūznavas pagastā visvairāk balsu atdots par fotogrāfiju, kurā “Lūznavas muižā viesojas ērģelniece Iveta Apkalna”. Tāpat skatītājus uzrunāja attēls, kurā alnis stāv pie Lūznavas muižas kāpnēm –  “Milka pie Lūznavas muižas (Maltas sovhoztehnikums) 20. gs. 60.-70.gadi”.
Maltas pagastā: visvairāk balsu fotogrāfijai, kurā Maltas pagasta iedzīvotājai Valentīnu Čipāni sveic 100. jubilejā (2015. gads) un “Dziesmu  svētki 1959. gada 28. jūnijā, kur spēlē Maltas pūtēju orķestris, dziedātāju  rindās Maltas kora dziedātājas”. Par vienu balsi mazāk nekā pirmajām divām bildēm ir fotogrāfijai, kurā iemūžinātas pusdienas tīrumā sovhoza “Garkalni” darbiniekiem.
Ozolaines pagastā: visvairāk balsu bija bildēm, kurā ir slavenā gaiļa skulptūra, tā māksliniece Vera Veisa un Putnu fabrikas darbinieces. Vienlīdzīgs balsu skaits bija bildēm ar Fjodora Prokofjeva 5,450 kg smago karpu, kas noķerta Bekšu ezerā, un balvai-ozolzīlei “Ozolaines pagasta lepnums”. 
Pušas pagastā viennozīmīgi par interesantāko bildi apmeklētāji atzina “Ādama Kāpostiņa portrets mālā, ko veidojis keramiķis Antons Ušpelis” (būtu interesanti uzzināt, kur glabājas kopumā seši dažādām personībām veltītie unikālie portreti?! Līdzcilvēki, atsaucieties!). 
Silmalas pagastā visvairāk balso saņēma bilde ar parakstu “Kādreiz Latgalē dūca vērpjamais ratiņš” (kurā mazmeita sēž blakus vecmammai pie ratiņa) un 1957. gadā fiksētā graudu kulšana Pustinkā. 
Atsevišķi vēlos pateikties konkursa dalībniekiem, kuri iesūtīja bildes par vairākiem pagastiem: Sergejs Šilovs, Ieva Trimalniece, Silvija Pīgožne. Paldies par ieinteresētību un redzesloku. Tāpat Aleksejam Smirnovam par iesūtītājiem fotogrāfa Artūra Zarembo, mākslinieču Viktorijas Grappas un Romanovskas baznīcu atainojumiem. Mums kopā sanāca fantastiska fotogalerija!
Elīna Prusaka: “Lielu paldies saku Skaidrītei Svikšai, kura, neskatoties uz savu lielo aizņemtību, uzņēmās un paveica foto apkopošanas, saturiskās atlases un plakātu maketēšanas darbus. Un tas viss mēneša laikā! Paveiktais rezultāts ir vien piliens fotogrāfiju jūrā, taču es ticu, ka ar mūsu apvienības vadītāja atbalstu tiešām ar laiku izdosies kāds apjomīgs izdevums, jo, kā uzsvēra I.Pličs, tad tehnoloģijas itin bieži pieviļ, bet grāmata ir vislabākais veids fotogrāfiju saglabāšanai. Vēlreiz paldies P.Korsakam, I.Pličam, E.Blinovam, visiem konkursa dalībniekiem, atbalstītājiem.”
***
“Ir īstais brīdis brīnīties un savu zemi mīlēt..
Ver acis vaļā.. un skaties, skaties, skaties." (No dziesmas “Dzīve ir skaista”, Jānis Tabūns)
Teritoriālās reformas ir daļa no globalizācijas un esam īstu pārbaudījumu priekšā – saglabāt gan katra ciemata, gan pagasta, gan novada, gan tautas dvēseli. To var tikai atskatoties pagātnē, jo tur tā mīt – senču tikumos, tradīcijās, dzīvesveidā. 
Paldies Igoram Pličam par pirmo un tik iedvesmojošo ierakstu izstādes viesu grāmatā: “Kāda brīnišķīga laika liecību kolekcija, brīnišķīga foto akcija! Novēlu neapstāties, turpināt gadu no gada. Jaunajai pagastu apvienībai varētu sanākt fundamentāls izdevums (grāmata kā laika liecība). Tas varētu būt viens cēls mērķis.”
Turpinājums noteikti būs, jo apzināmies, ka tagad ir mūsu visu laiks, kas jāpiepilda... Fotogrāfijas patiešām ir īstākās laika liecinieces, tāpēc celt tās gaismā arī ir mūsu pienākums nākamo paaudžu priekšā. Izdosies, vien būsim vienotāki!
 
Sagatavoja Skaidrīte Svikša
Pasākumu fotogrāfijās iemūžināja Igors Pličs un Dace Gaigala