LT Stable - шаблон joomla Книги
Trešdiena, 23 Novembris 2022 08:30

Ciklā “Tuvāk saknēm” iepazīst Anatolija Pavļukeviča dzimtu

Mēs katrs esam saknes kamols,

Kurš dzīvē ripo  savu ceļu,

Bet, atskatoties senču saknēs,

Mēs esam vienā kamoldzīslā.

(Līga Tulinska)

 

Ir kļuvis par tradīciju novembrī Maltas vēstures muzejā organizēt dzimtu pētnieku pasākumus ciklā “Tuvāk saknēm”. Tajos maltieši vai cilvēki, kuri ir dzimuši Maltā, kuriem senču saknes ir Maltā vai tuvākajā apkārtnē, prezentē savus pētījumus par dzimtām. Tajos tiek pāršķirstītas dzimtu lappuses, uzzinām vairāk par cilvēkiem, izcilām personībām, par tradīcijām ģimenēs, stāstus un leģendas, notikumus, kas ir arī spilgtas laikmeta liecības. Katra tāda iepazīšanās ir bagātināšanās.

11. novembrī, Lāčplēša dienā, kas ir arī Polijas neatkarības diena, savu poļu dzimtas pētījumu prezentēja Anatolijs Pavļukevičs.

Iespēja uzklausīt Anatolija dzimtas pētījumu bija iespēja pārliecināties par cilvēka pamatīgumu, par nopietno attieksmi pret jebkuru veicamu darbu. Sakņu spēks stiprinājis Anatoliju, veicot apzinīgi un kārtīgi darba pienākumus, pelnīti saņemot Maltas Goda pilsoņa nosaukumu. Tāpat apbrīnas vērts ir pamatīgais pētījums.

Maltas vēstures muzejs vairākus gadus ir saņēmis no Anatolija vērtīgus dāvinājumus, kas ir kļuvuši par Nacionālā muzeju krājuma sastāvdaļu. Tie kā prezentācijas ilustratīvais materiāls tika izlikts ekspresizstādē pasākuma vietā – Maltas pagasta pārvaldes zālē. Tur varēja redzēt gan vecmāmiņas Adelaīdas Dukaļskas kāzu kleitu (1907. gads; muzejs ir restaurējis šo kleitu), gan kāzu fotokopija, gan tēva brezenta zābaki ar biezu koka zoli, ar kuriem viņš strādāja pie bitumena iegūšanas, darbarīki, ar kuriem tēvs strādāja uz ceļa, mātes un vecmāmiņas bižutērija, eglīšu rotājumi, padomju laika priekšmeti.

Anatolijs ir noslēdzis savu pamatīgo pētījumu, sev un bērniem atstājot sistematizētus albumus ar aprakstiem, kas ir kopijas, bet muzejs ir saņēmis unikālu dāvinājumu ar oriģinālām fotogrāfijām, dokumentiem, kartēm, mājas grāmatu. Mēs ļoti augstu novērtējam viņa izvēli šķirties no ģimenes relikvijām, vērtībām par labu tam, ka stāsts par viņa ģimenes veidošanās ceļu bagātinās maltiešu un Maltas ciemiņu priekšstatus par stipru un pamatīgu Latgales dzimtu. Stāsts par to tiek ieausts kopējā Latvijas paaudžu “segā”.

Paldies Anatolijam Pavļukevičam par milzīgo sagatavošanās darbu, kas ildzis vairākus gadus, paldies par rūpīgi sagatavoto prezentāciju, par uzskates materiālu sistematizēšanu un sagatavošanu pasākumam. Lepnums, cieņa un pietāte pret saviem ģimenes locekļiem, senču saknēm – tās ir vērtības, kas liek turēt, kopt un sargāt piemiņu, apzināt un veidot dzimtas koku.

Ieskatoties Latvijas valsts tapšanas vēstures sarežģītajos līkločos, pārliecināmies par domu, ka latviešu tautas cīņa par savu valsti, par savas zemes neatkarību allaž ir saistījusies ar dziesmu. Latviešu tautai dziesma ir dzīvā saikne ar Latvijas zemi, ar Latvijas valsti. Poļu sieviešu kora “Jutrzenka” (vadītāja Irēna Ivanova) vokālā grupa pasākumu padarīja muzikāli krāsaināku. Paldies kolektīva vadītājai un dalībniecēm: Vijai Kažokai, Anitai Stepiņai, Inārai Reinikai, Mārai Tarandai, Mārai Stahovskai.

Stāsts par stipru dzimtu – tā ir dāvana Latvijas dzimšanas dienā, maltiešiem – Maltas nosaukuma 85. dzimšanas dienā!

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja