LT Stable - шаблон joomla Книги
Trešdiena, 03 Augusts 2022 08:32

Grāmatas atvēršanas svētki muzejā

Muzeja acīs ir varavīksnes loka atspīdums, jo jūtamies iepriecināti un izredzēti, ka Maltas muzeja pagalmā 23. jūlijā notika grāmatas “Jura Gaigala varavīksne” atvēršanas svētki. Paldies par milzīgo darbu autorēm Skaidrītei Svikšai un Dacei Gaigalai, lai taptu izcils meistardarbs – Latgales “Baltā grāmata’, ar baltu gaismu apmirdzēta, reizē krāsaina un daudzšķautnaina, no kuras varēs smelties gaišumu tik daudz cilvēku!

Zem Jura Gaigala varavīksnes vārtiem esam tie, kuriem pāri vai blakus zaigojis mākslinieka mūža loks: meita Dace Gaigala un grāmatas idejas īstenotāja Skaidrīte Svikša, arī cilvēki, kuri ir devuši savu artavu mākslinieka tautasdziesmu ilustrāciju izpētē: Inese Dundure, Angelika Juško-Štekele, Jana Indričāne, sadarbības partneri, finansiālie un idejiskie atbalstītāji, kā arī čaklie sava aroda pratēji, tie, kuri parūpējās, lai grāmata taptu.

Paldies, ka muzejam ir tāda iespēja būt Jura Gaigala un viņa dzimtas atstātā mantojuma turētājiem, saudzīgiem glabātājiem. Pateicoties gan pašam māksliniekam, gan mākslinieka meitai Dacei, esam saņēmuši bagātu dāvinājumu klāstu, kas ir kļuvis par Nacionālo muzeju krājumu.

Ar Daces Gaigalas gādību muzejā līdz augusta beigām var aplūkot agrāk neeksponēto akvareļu izstādi, kā arī muzejam dāvinātos Gaigalu ģimenes dažādus priekšmetus – spilgtas laikmeta liecības. Arī grāmatas iznākšana ir ne tikai pieskaršanās mākslinieka daiļradei, bet, iepazīstot Gaigalu dzimtas stāstu, tā ir iespēja pieskarties tautas vēstures lappusēm.

Zem teksta – grāmatas ”Jura Gaigala varavīksne” atklāšanas svētku fotogalerija.

P.S. Latgales bibliotēku un skolu ievērībai. Jūs jauno grāmatu ar tautasdziesmu ilustrācijām varat saņemt dāvinājumā, ko sarūpējis mūsu dāsnais labvēlis Pēteris Ragaušs. Lūdzam sazināties ar Maltas vēstures muzeju, tālr. 26189569, e-pasta adrese maltasmuzejs@inbox.lv

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja,

Foto: Kristīne Sovane.