LT Stable - шаблон joomla Книги
Ceturtdiena, 24 Marts 2022 09:21

Godina nacionālo partizānu un viņu atbalstītāju piemiņu

17. martā, Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienā, Maltas iedzīvotāji pulcējās Rozentovā pie nacionālo partizānu un viņu atbalstītāju piemiņas akmens, lai godinātu, atcerētos visus nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, jo nozīmīgs bija viņu ieguldījums neatkarīgas Latvijas atjaunošanā. Nacionālā pretošanās kustība pret padomju režīmu aptvēra visu Latviju, tā bija nežēlīga cīņa uz dzīvību un nāvi, bet galvenais partizānu mērķis bija atjaunot Ulmaņlaika Latviju un sagaidīt angļus un amerikāņus, kas palīdzētu realizēt šo mērķi. Tikai viņi tika pievilti, un Latvija 1944. gadā bija atstāta viena. Vēsturiskās brīvības cīņas mūsu valstī sasaucas ar mūsdienām, ar Ukraiņu tautas cīņām par savu dzimto zemi, par savas valsts suverēnām tiesībām būt neatkarīgiem. Bet pasaule vairs nav tāda kāda bija. Sāpju kliedzieni par to, kas notiek Ukrainā, paceļas pāri visai zemeslodei. Karā kautās dvēselītes tiek ieliktas Dieva rokās, un ar Ukrainu pašlaik ir visa progresīvā pasaule.

Piemiņas pasākumā klātbijušos uzrunāja Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapteinis, kapelāns, Rozentovas Sv. Krusta pagodināšanas Romas katoļu baznīcas draudzes priesteris Rinalds Broks. Viņš uzsvēra vienotības spēku nacionālas idejas vārdā, katra cilvēka ieguldījumu un nozīmību valsts suverenitātes stiprināšanā. Arī mūsdienās jābūt vienotiem ar progresīvo cilvēci, atbalstot ukraiņus.

Rēzeknes novada pašvaldības iestādes “Maltas apvienības pārvalde” vadītājs Edgars Blinovs savā uzrunā atzinīgi novērtēja to, ka Maltā cilvēki pēta, uztur dzīvu nacionālo partizānu un viņu atbalstītāju piemiņu. Svarīgi, ka grāmatā par Maltu ir atspoguļots pētījums par Maltas partizāniem. Labi, ka piemiņa tiek iemūžināta piemineklī Maltas nacionālajiem partizāniem.

Pētniecība ir nebeidzams process. Katrai ģimenei, vietai ir savs likteņstāsts. Apkopojot konkrētas vietas – Maltas pagasta iedzīvotāju piemiņu par nacionālo partizānu brīvības cīņām, pavērusies jauna lappuse. Gunāra Smeiļa ģimene (tēvs Jānis, onkulis Pēteris, vecmamma Solomeja) bija nacionālās pretošanās grupas “Tēvzemes aizstāvji – Latvijas partizāni” dalībnieki.

Savā uzrunā Gunārs Smeilis izteica savu sāpi par skarbajiem notikumiem Ukrainā, par vēsturisko saikni starp mūsu tautas brīvības cīņām un ukraiņu tautas lielo vienotību, aizstāvot savu zemi, apbrīnas vērto garīgo spēku cīņā pret okupantiem. Viņa uzrunas pamatā bija jaušams brīvības gars, kas tiek nodots mantojumā no stipriem dzimtas cilvēkiem. Tā ir pārmantotība, kas dara stipru mūsu tautu.

Lai pieminētu kritušos, kuru kapavietas ir nezināmas, lai apzinātos pretošanās kustībā iesaistīto Latvijas patriotu piemiņu, lai rosinātu neklusēt un palīdzēt neaizmirst, 2018. gadā, pateicoties mūsu novadnieka Pētera Korsaka, Jāņa Jaudzema iniciatīvai, akmeņkalim Jāzepam Madelānam, uzņēmējam Jevģēnijam Križanovskim, Maltas pagasta pārvaldes vadītāja Vitālija Skudras un ziedotāju atbalstam, tika izveidots šis piemiņas akmens. Piemineklis vienmēr atgādinās par tiem Maltas pagasta cilvēkiem, kuri sevi ziedoja Latvijas brīvībai.

Paldies par piemiņu un izrādīto cieņu brīvības cīnītājiem!

Paldies visiem, kuri palīdzēja veidot pasākuma saturisko un emocionālo gaisotni: skolotājai Skaidrītei Babrei, muzikālajam vadītājam Jurim Dervanovam ar Rēzeknes novada speciālās pamatskolas jauniešiem Ņikitu un Mihailu Pozdņakoviem par jauko muzicēšanu.

Silvija Pīgožne,

Maltas vēstures muzeja vadītāja