LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 30 Novembris 2020 14:54

Muzejā baudāma latgaliešu dzeja kā laikmeta liecība

Šogad arī mūsu valsts svētku mēnesis bija citādāks, jo izpalika daudzi plānotie pasākumi. Muzejā bijām priecīgi par katru apmeklētāju, kurš pielāgojās esošajiem apstākļiem un mēroja ceļu, lai apskatītu svētkiem sarūpēto izstādi. Nu jau esam Adventa noskaņās, taču vēlamies, lai arī citiem interesentiem būtu iespēja bagātināties no Latgales dzejas un ainavu skaistuma, tāpēc līdz 30. decembrim Maltas vēstures muzejā vēl varēs apskatīt fotokolāžu un dzejas izstādi “Latgolys dzejnīki dzimtinei”.

Izstāde tapusi “Vietējās Latgales Avīzes” un Rēzeknes Centrālās bibliotēkas sadarbības rezultātā par godu Latvijas simtgadei. Šīs izstādes atklāšana izpalika, bet 20. novembrī ar muzeja darbiniecēm tikās tās idejas autore žurnāliste Skaidrīte Svikša un RCB direktore Ruta Suseja. Pēc stāstījuma par katras kolāžas tapšanas apstākļiem, TOP-3 kolāžu noteikšanas viešņas iepazina muzeja ekspozīciju un R. Suseja, kura šeit viesojās pirmoreiz, atzinīgi novērtēja gan muzeja darbu, gan izstādes saturisko un vizuālo noformējumu: “Esmu patīkami pārsteigta, nebeidzu sev atklāt aizvien jaunus faktus par Latgales Maltu. Bet par minēto izstādi varu teikt, ka tas bija netipisks projekts, kas apliecināja, cik daudz var paveikt ar minimālu finansējumu, bet lielu entuziasmu. Bibliotēka labprāt sadarbojās ar idejas autori, kad tika lūgti konkrēti materiāli, un izstāde kā rezultāts man ir patīkams pārsteigums. Priecājos, ka Maltas vēsture muzejs tik laipni uzņēma latgaliešu valodu, jo arī dzeja ir laikmeta rakstiskā liecība.”

Izstāde sniedz ieskatu  pazīstamu un mazāk zināmu Latgales dzejnieku daiļradē. Katra kolāža ir viens veselums ar savu domu un vēstījumu. S. Svikšas veidotajās kolāžu kompozīcijās apvienotais dabas un poētisko domu vienojošais tandēms sniedz emocionālu baudījumu, kas vieno mūs, Latgales cilvēkus, kā arī iepazīstina pārnovadu cilvēkus ar Latgales dzejniekiem – spilgtām personībām. Valsts svētku mēnesim veltītā fotokolāžu un dzejas izstāde ir pelnījusi pārdzimt patriotiskā izdevumā, ar kuru varētu iepazīties daudz lielāks cilvēku loks. Vēlam tās autorei veiksmes pilnu radošo ceļu uz grāmatas izdošanu!


Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja