LT Stable - шаблон joomla Книги
Pirmdiena, 18 Maijs 2020 08:14

Muzejs ver durvis un piedāvā izstādi “Tehnoloģijas dizaina telpā”

No 18. maija Maltas vēstures muzejs vērs durvis individuālajiem apmeklētājiem, taču būs jāievēro epidemiologu norādes: jānodrošina 2 metru distancēšanās un muzeja telpās vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā divi apmeklētāji, izņemot gadījumus, ja personas dzīvo vienā mājsaimniecībā. Jāatzīmē, ka āra ekspozīcijā, kas atrodas ratnīcā, varēs atrasties viens apmeklētājs.

Pirms muzeja apmeklējuma aicinām izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt muzeju, ja personai ir elpceļu slimību simptomi, kā arī ja personai ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai stingras izolācijas nosacījumus.

18. maijs ir Pasaules Muzeju diena, tālab ir simboliska nozīme lēmumam atvērt muzeju tieši tajā. Atsākot darbu, apmeklētājiem piedāvājam izstādi ar pozitīvu, svaigu vēstījumu par jaunākajām tendencēm dizaina nozarē.

Izstādi “Tehnoloģijas dizaina telpā” piedāvā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija. Darba vadītāji un izstādes kuratori: Silvija Mežinska, Diāna Apele, Aina Strode, Inese Dundure, Nataļja Losāne, Aivars Bulis, RTA Lāzertehnoloģiju centrs. Izstādē piedalās RTA dizaina studiju programmu “Apģērba dizains un tehnoloģija”, “Interjera dizains”, “Dizains” studenti un absolventi.

Jaunās tehnoloģijas tiek veiksmīgi izmantotas apģērbu un aksesuāru izgatavošanā. Pielietojot amatniecības prasmes un jauno tehnoloģiju iespējas, radīti ilgtspējīgi aksesuāri Zelmas Kačkānes somu kolekcijā. Muzejam šķiet simpātiska vēlme smelties idejas no etnogrāfijas, godinot vecmāmiņu prasmes un piemiņu. Dažāda lieluma somas ar etnogrāfiskajiem rakstiem ir izgatavotas no lāzergrieztas dabīgās ādas.

Lāzertehnoloģijas tiek izmantotas arī apģērbu dizainā. Tērpu ar unikālu dizainu “Caurspīdīga ģeometrija”, kas domāts sievietei, kura nebaidās no izaicinājumiem, demonstrē Natālijas Brokānes radītais šedevrs. Tā ir bauda, vērot gaismēnu saspēli tilla un lāzergrieztajās flīsa aplikācijās.

Marijas Spruktes dekoratīvie apmetņi “Zied, zied…” rada romantisku noskaņojumu, harmoniju, ko var sniegt daba vai izcils mākslas darbs. Aksesuāri izgatavoti lāzergriešanas tehnikā no mākslīgā zīda, tilla un šifona.

Ineses Dembovskas sieviešu apģērbu kolekcijas ”Punkts uz I” izstrādi pamato dekoratīvi funkcionālo elementu nozīme un izmantošanas iespējas apģērbu dizainā. Iedvesma ir smelta dabā – no dekoratīvā dadža.

Ilzes Fetjko apģērbu kolekcija “Uzmetums” balstās uz japāņu modes dizaineru konstruktīvistu idejām, apvienojot ar lāzergriešanas iespējām uz mākslīgā zīda un dabīgās ādas.

Gunta Salmane auduma somu kolekciju ”Noskaņu abstrakcijas” ir veidojusi kā interjera elementus.

Santas Cabuļevas gaismas objekts “Gaisma logā” ir veidots skandināvu stilā, ar vienkāršām līnijām un ģeometriskām formām.

Laimas Studentes gaismas objekts “Lins” atspoguļo mūsdienu tehnoloģiju un dabisko materiālu sintēzi.

Danas Gricikas gaismas objekts “Dabas vilnis” atgādina augu šūnas mikroskopa skatījumā, savukārt Ilzes Mežinskas gaismas objekts “Saules sistēma” – tā ir saules sistēmas interpretācija mūsdienīgā izpildījumā. Elvas Kājiņas gaismas objekts ”1887” radītu mājīguma sajūtu privātā telpā.

Aplūkojot izstādi “Tehnoloģijas dizaina telpā”, var iepazīt digitālās mākslas projekta ietvaros “European Connections in Digital Atrs – EUCIDA”  realizācijas gaitā izstrādātus priekšmetus un objektus. Izstāde ir augsta līmeņa un ar saturiski bagāta. Tā sniedz iespēju iepazīt radošus, kvalitatīvus darbus. Pārsteidz un sajūsmina novatorisms, ideju īstenošanas augstais profesionālais līmenis.

Esam pateicīgi un gandarīti par piedāvāto izstādi.  Maltas vēstures muzejā to varēs aplūkot no 18. maija līdz 28. augustam.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja