Print this page
Otrdiena, 23 Maijs 2023 11:53

Muzeju nakts Maltas vēstures muzejā

2023. gada Muzeju nakts tēma bija “Radīšana” – jaunrade, atjaunotne, atjaunošana, dzīves uzlabošana, dažādu lietu atjaunošana, pārveidošana, kā arī prasmju iepazīšana un apgūšana.

Maltas vēstures muzejs izvēlējās sev apakštēmu “Iedvesmojies un radi”, tāpēc piedāvājumā bija divas meistarklases: Dagdas folkloras centra vadītājas Intas Viļumas maskošanās meistarklase un Maltas iedzīvotājas Jekaterīnas Čekriževas origami modelēšanas meistarklase. Savukārt Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Restaurācijas programmas vadītājs Andris Anspoks deva padomus vecu lietu saglabāšanā, restaurēšanā, pārveidošanā. Bet Nacionālās operas simfoniskā orķestra trombonists, soloatskaņotājs, komponists, producents Vairis Nartišs piedāvāja instrumentālu monoizrādi “Pūt un palaid”.

Inta Viļuma ievadā pastāstīja par maskošanās tradīcijām Latvijā, bet jo īpaši Latgalē. Maltas apkārtnē cilvēkus, kuri Ziemassvētkos pārģērbās un devās pa mājām, izjokojot un izdancinot mājiniekus, sauca par “čigāniem” (viņiem nebija saistības ar romu tautību). Marija Podnieka piemetināja, ka šī tradīcija Maltā ir saglabājusies.

Intai ir liela pieredze masku izgatavošanā, tāpēc viņa zināja teikt, ka, lai uztaisītu masku, vajadzīgs vesels mēnesis. Maskas pamata veidošana, ko viņa piedāvāja meistarklases apmeklētājiem, ir tikai sākums. Visi, kuri pieteicās uz sejas masku veidošanu, saņēma instrukciju, kā pabeigt masku. Lai tā būtu skaista, tas ir garš un darbietilpīgs process: jāsaplēš un jālīmē avīzes gabaliņi, tad marles gabaliņi, tad trīs dienas jākaltē, tad jāsagatavo “putras” maisījums un vēl, un vēl,… bagātīgi ar matu laku noliets, beigās – rotā pēc sirds patikas! Tā top kazas, āži, nāve, čigānietes, babiņas, večuki, velni, utt. Inta pastāstīja, ka cilvēki, kuri uzģērbj masku, iejūtas tēlā, atbrīvojas, viņu uzvedība mainās, atdzīvojas pat viskautrīgākie, nerunīgākie. Masku pielietojums ir ļoti plašs: Ziemassvētkos, Meteņos, kāzu vārtos, teātra izrādēs, masku festivālos utt.

Cilvēka iztēlei, meistarībai un radošumam nav robežu. Apliecinājums tam bija Jekaterīnas Čekriževas meistarklase origami modelēšanā. Radošajā darbnīcā tika rādīti pirmie soļi papīra trīsstūrīšu savienošanā. Viņa veica lielu sagatavošanās darbu, iepriekš izgriežot un salokot krāsainus trīsstūrīšus. Ekspresizstādē bija aplūkojami Jekaterīnas radītie darbiņi, kas iedvesmoja bērnus un jauniešus, veselības un sociālās aprūpes centra “Malta” iemītniekus, ģimenes ar bērniem ar prieku šo mākslu apgūt.

Trombonista Vaira Nartiša izpildījumā notika atraktīva performance (jautrs priekšnesums), kas ilga 70 minūtes. Izrāde tika veidota no vairākiem numuriem: gan atraktīviem instrumentāliem opusiem, gan diviem garākiem muzikāliem stāstiem, kuri bija kā piedzīvojumi un jautri stāsti no dzīves, ietērpjot tos instrumentālās performancēs. Viens muzikālais stāsts ir ar muzikālajām rotaļlietām, otrs – jautrais stāsts “Mans baltais nams” par negadījumiem un blēņām Latvijas Nacionālās operas dzīvē. Koncertprogrammas-izrādes atskaņojumā tika izmantoti visdažādākie instrumenti: trombons, vienīgais Latvijā esošais un gandrīz 4 metrus garais alpu rags, viena no 4 pasaulē uzbūvētajām subkontrabastrompetēm, kuru izgudrojis Vairis Nartišs, blokflauta, kas tiek spēlēta ar degunu, pūšamais no burkāna, kas tiek izveidots skatītāju acu priekšā, un citi mūzikas instrumenti. Performancēs tika izmantota arī dārza šļūtene, urbis, lejkanna un citas muzicēšanai it kā nederīgas lietas. Mākslinieka Vaira Nartiša priekšnesums bija profesionāls mākslinieciski augstvērtīgs sniegums ar humora dzirkstīm.

Savukārt māksliniece Ieva Baumgarte koncerta laikā veidoja smaidīgus koncerta apmeklētāju portretus un tos dāvināja viņiem. Tas bija jauks emocionāli pozitīvs noslēgums un piemiņa no mākslinieces un šī gada Muzeju nakts Maltas vēstures muzejā.

Muzeju nakts apmeklēju puse bija Maltas iedzīvotāji, SAC iemītnieki, bet otru pusi veidoja ciemiņi no Dagdas, Vertukšņas, Borisovkas, Kruķiem, Mihejevkas, Kantinieku pagasta, Skradeļiem, Aglonas, Rēzeknes un Rīgas.

Paldies Muzeju nakts jaukajiem darbarūķiem: meistardarbnīcu vadītājām Intai Viļumai un Jekaterīnai Čekriževai, par dalīšanos ar vērtīgiem padomiem Andrim Anspokam, par pozitīvo emocionālo baudījumu māksliniekiem Vairim Nartišam un Ievai Baumgartei. Paldies katram Muzeju nakts dalībniekam par ieinteresētību un jauko emocionālo gaisotni, ko radījāt ar savu klātbūtni, bet tas, savukārt, piestāvēja Muzeju naktij.

Uz tikšanos nākamgad maijā Muzeju naktī!

Silvija Pīgožne, 
Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes