Print this page
Trešdiena, 14 Decembris 2016 12:52

Trešajā Adventē - Vakarēšana

Šīs dienas pirms Ziemassvētkiem ved mūs pretim kādam baltam  klusumam, aiz kura ir kaut kas mīļš, aizmirts vai pazaudēts, kas mums atkal no jauna jāatrod. Adventa laikā ik svētdienu tiek aizdedzināts pa svecītei Adventes vainagā.

Trešajā Adventa svētdienā Maltas KN aicināja maltiešus un ciemiņus  uz kopā būšanu, vakarēšanu. Rozentovas katoļu draudzes prāvests Rinalds Broks aizdedza trešo sveci Adventes vainagā un ar vēstījumu par šo kluso pārdomu laiku  ienesa svētību, mieru un mīlestību mūsu kopējās  mājās – kultūras namā. Zaļais vainags ar sudraboti baltu rotājumu, baltas degošas sveces, Adventes dziesmas – tā iesākās mūsu vakarēšana. Maliņā no viesiem klusi, bet čakli kārtējo jostu auda īstena latgaļu sieva, sīksta, ar savu pārliecību, zināšanām, dzīves gudrību un milzīgu Latgales patriotismu sirdī.

Annai Babrei nākamgad janvārī 89. dzimšanas diena svinama, bet viņa tik auž rakstus jostās. Tāpat  Ziemassvētku stāsts iz dzīves Annas kundzei  bij stāstāms. “ Viņas vecmāmiņa katru vakaru stāstījusi pasaku. Pasakas nekad neaptrūkās, nekad neatkārtojās un bija milzīga interese tās klausīties. Tās nebija pasakas, tā tika izstāstīta vecmāmiņas dzīve un reizē arī dzīve latgalē. To Annas kundze sapratusi daudz vēlāk. Tagad arī pati saviem mazbērniem un mazmazbērniem stāta pasakas iz dzīves. Kā pati ar smaidu saka: ”Es pati esmu vēstures grāmata, vēl dzīva”.

Savukārt kora  “Madariņa” un diriģentes Kristīnes Zeltiņas stāsts aicināja atcerēties pirmo kora “Madariņa” diriģetu un kora dibinātāju Zigfrīdu Miglinīku, kas jau aizsaulē. Bet, viņa komponētās dziesmas, un smaidīgais  Ziģis  noraugās mūsos  no tikko izdotās   grāmatas “Dzīvosim ar dziesmu” vāka. Labestīgu smaidu izsauca spēle “Klusais telefons”. Vienu un to pašu  vārdu “suprātkys” blakus sēdošie čukstēja viens otram ausī. Komandai ar priesteri Rinaldu priekšgalā visi saklausīja  suprātkys, kas nozīmē – vakarēšana. Divas malējās komandas sadzirdēja “Viss labi”. Visiem jautri kā bērnībā.

Ansamblis “Varaveiksna” un Helēna Turlaja iepriecināja ar sirsnīgām Ziemassvētku ieskaņas dziesmām. Koris“Madariņa”, koncertmeistars Normunds Štekels, kapela “Malta” un ansamblis “Varaveiksana” līdzdziedot Adventes dziesmas, atgādināja par kluso, pacilāto sajūtu, kas uzrunā ik sirdi. Un vēl ! Puzuru veidošanas darbnīca Vitas un Dagnes Tuču vadībā izsauca apbrīnojamu atsaucību. Katram radās  vēlēšanās mājup doties ar paša rokām gatavotu Ziemassvētku puzuri, jo tie raisot labas domas.

Lai notiktu šī radošā darbnīca, paldies Aldim Barovskim par niedrēm, Valērijam Prusakam par to attīrīšanu un sagatavošanu darbam. Paldies visiem kas bija atnākuši, lai pabūtu kopā, sildītos pie tējas tases un sirsnīgām sarunām. Pīrādziņi uz galda mums lika noprast, ka tuvojas Ziemassvētki. Bet smaržīgie mandarīni atgadināja, ka aiz kalniem nav vairs Jaunais gads. Paldies visiem  par kopā būšanu. Maltas pagasta pārvaldei un vadītājam Skudras kungam par atbalstu kultūras pasākumiem.

FOTOGALERIJA

Maltas kultūras nama vadītāja Elīna Prusaka

Jaunākās no Aktualitātes