Print this page
Trešdiena, 25 Janvāris 2023 10:15

Satikties ar mākslinieku Jāni Igoveņu Maltas ielās…

Maltā Jāni Igoveņu visbiežāk var satikt Raiņa ielā, jo tur viņš dzīvo kopš 2002. gada. Lai iepazītos ar mākslinieka daiļradi, janvārī aicinām doties pa Parka ielu uz muzeju, kur var apskatīt viņa gleznas. Maltas iedzīvotājiem jau otro gadu pēc kārtas muzejā tiek piedāvātas Jāņa Igoveņa personālizstādes, 2022. gadā – “Latgales ainavas un ziedi”, bet 2023. gada janvārī muzejā skatāma gleznu izstāde “Maltas pagasts Jāņa Igoveņa gleznās”.

Jānis Igoveņs ir daudzpusīga personība. 2008. gadā izdotajā bukletā “Jānis Igoveņs. Glezniecība. Koktēlniecība. Dekoratīvā māksla” (GIRD, 2008) par Jāni Igoveņu lasām: “Mākslas maģistrs Jānis Igoveņs Austrumlatvijas vizuāli plastiskās mākslas kultūrā sevi pieteica 20. gs. 90. gados. Talants izpaužas glezniecībā, koktēlniecībā, reklāmmākslā, kultūras norišu organizēšanā. Izstādēs piedalās no 1967. gada. Gleznās poetizētas dzimtās Rāznas āres… Mākslinieks mīl pārsteigt ar veiksmīgiem eksperimentiem eļļas krāsās. Dekoratīvajā glezniecībā J. Igoveņam svarīgs ir ne tikai zīmējums. Gleznieciskās emocijas viņš mēdz risināt gan dekoratīvā otas triepienā, gan intīmā, savdabīgā svītrinājuma manierē, radot telpiski ažūrainu ilūziju.”

Savukārt Jāņa Igoveņa maģistra darbu “Krucifiksa veidi Latgalē un to funkcijas” filozofijas zinātņu doktors, profesors Pēteris Zeile novērtējis kā atzinīgu ieguldījumu konkrētā jautājuma izpētē un Latgales kultūrvēsturē. Lai šo tēmu izpētītu, autors atzina, ka “nācās izzināt kultūras mantojuma vērtības pa visu Latgali”. Tika izpētīta kokgriezuma rašanās un attīstība Latvijā, Latgales koktēlniecības vēsture, iepazīta krucifiksa formas izpratne tautas meistaru interpretācijā. Vairāku Ludzas un Preiļu novadu ciematu krustus rotā izjustā plastikā veidotās J. Igoveņa mūkas, krucifiksi Aglonas ģimnāzijā, Viļānu klosterī, kapu krucifiksu ansambļi Rēzeknes novadā ir viņa roku darbs.

13. janvārī izstādes prezentācijas pasākumā Maltas muzejā uzklausījām mākslinieku Jāni Igoveņu, uzzinājām jaunus faktus par viņa dzīvi un daiļradi, baudījām Ausmas kundzes sarūpēto cienastu. Tā kā J. Igoveņa daiļrade cieši saistīta ar Latgali, tad Vladislava Štekela sirsnīgā muzicēšana papildināja mākslinieka radītos vizuālos tēlus, kas tieši saistīti ar Maltu un tuvāko apkārtni. Paldies abiem kungiem un pasākuma apmeklētājiem par brīnišķīgo gaisotni!

Bukleta teksta autors Pēteris Gleizdāns norādījis: “Mākslinieks Jānis Igoveņs nāk pie skatītāja ar atklātu dabas tēlu. Viņš nebaidās no plānveidīgiem eksperimentiem, bet, kur ir eksperimenti, tur ir meklējumi, bet, kur ir meklējumi, tur ir atklājumi.”

Nāciet uz muzeju un līdz janvāra beigām atklājiet Jāni Igoveņu gleznās!

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes