Print this page
Trešdiena, 29 Decembris 2021 08:58

Atskatoties uz Maltas vēstures muzeja 30. jubilejas gadu

Šogad Maltas vēstures muzejam apritēja 30 gadu, un jubilejai par godu visu gadu vēlējāmies pavērt vaļā plašākai publikai savu dārgumu krātuvi –  krājumu, parādīt un pastāstīt par vērtīgiem un interesantiem, Maltas vēsturi spilgti raksturojošiem muzeja priekšmetiem. Stāstus varēja iepazīt muzeja lapā vietnē “Facebook”, Maltas pagasta pārvaldes informatīvajā izdevumā “Maltas Ziņas”, Maltas pagasta mājaslapā.

Sagaidot gada nogales svētkus, liels prieks par to, ka muzeja eglīte ir priecīgās krāsās, jo iestādes ārsienu renovācijas rezultātā iegūts jauns, elegants ārējais veidols. Estētiski sakārtota vide rada pozitīvu noskaņojumu. Cerams, ka arī šis apstāklis veicinās muzeja apmeklējumu pieaugumu jaunajā, 2022. gadā.

Atskatoties uz 2021. gadu, – par dažiem īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

25. martā Maltā notika piemiņas pasākums represētajiem Rēzeknes novada iedzīvotājiem, kura laikā tiešsaistē tika nolasīti izsūtīto un Sibīrijas moku ceļos gājušo cilvēku vārdi. Idejas autore ir Sandra Kalniete. Latvijas valsts prezidents Egils Levits aicināja pieminēt komunistiskā genocīda upurus, nolasot izsūtīto cilvēku vārdus vienlaikus visā Latvijā. (Valstī ieviesto Covid-19 ierobežojumu dēļ nevarēja notikt publisks pasākums pie piemiņas akmens.)

Maltā šogad tika aizvadīts vērienīgs pasākums “Eiropas kultūras mantojuma dienas”. 17. septembrī tika celti godā divi Eiropas transporta sistēmā nozīmīgi objekti – Maltas zirgu pasta stacija un dzelzceļa stacija “Malta”. Senās zirgu pasta stacijas pagalmā notika daudzpusīgs un plašs Eiropas transporta attīstības tēmu atspoguļojošs pasākums ar vairākām aktivitātēm noteiktās Maltas vietās.

Tāpat jubilejas gadā muzeja krājums ir papildināts ar vairākiem vērtīgiem dāvinājumiem, kas ir spilgti Maltas vēstures zīmoli. Tie ir: Marijas Podniekas atmiņu stāsts par izsūtījuma laiku Sibīrijā; vērtīgas fotokopijas, barikāžu dalībnieku atmiņu stāsti; Antoņinas Pīgožnes atmiņu stāsts par darbu sovhozā “Garkalni”; Gunāra Indričāna dāvinājums –  Rozentovas piena pārstrādes rūpnīcas piena un krējuma stikla pudeles ar uzrakstu “Rozentova”; liels priekšmetu klāsts ar Jura Gaigala meitas Daces Gaigalas dāvinājumiem. Savulaik 2016. gadā ekspedīcijā uz Rozentovu tikāmies ar Valēriju Raubišku. Uzklausījām viņas stāstu par Bogomoļeca laika pienotavu un veļas mazgātavu, kas atradās pie upītes. Šogad muzeja krājums papildināts ar 19. gs. beigu pastkarti, kurā redzama pienotavas ēka pie Maltas upes un skats uz baznīcu.

Septembrī ceļu pie skatītājiem sāka TV raidījumu cikls “Latgales ciematu stāsti: nezināmais par zināmo”. Tieši mūsu Maltai tika veltīts pirmais tā raidījums. Cikla veidotāji kopā ar Maltas vēstures muzeja krājuma glabātāju Janu Indričāni atklāja Maltas mazāk zināmās vēsturiskās detaļas un faktus. Ar šī raidījuma palīdzību tika veicināta Maltas atpazīstamība un vēstures liecību popularizēšana.

2021. gads arī tika aizvadīts “jaunā formātā”, liekot vairāk domāt par savu un līdzcilvēku veselību, liekot meklēt jaunas idejas, lai cilvēkiem saglabātos interese par kultūru un vēsturi. Maltas vēstures muzejs iespēju robežās centās būt atvērts saviem apmeklētājiem - tiem, kurus interesē Maltas vēsture. Nākamais gads nesolās būt vieglāks, bet tas noteikti nesīs jaunus un jaukus notikumus! Būsim to veidotāji vai dalībnieki, spītējot visām grūtībām.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes