Print this page
Piektdiena, 26 Jūnijs 2020 15:03

Ielīgošana Maltā – radoši, muzikāli, atraktīvi

22. jūnija vakarā maltēnieši un ciemiņi pulcējās uz ielīgošanas pasākumu, kas reizē bija arī jaunā deju plača ieskandināšanas un atklāšanas pasākums laukumā pie Maltas kultūras nama.

Pasākuma devīze – ,,Līgo pa distancēm, ievērojot distanci”, ko atklāja Mare (Mārīte Šadurska) un Vaļa (Valentīna Miklaševiča), daloties pārspriedumos par Līgosvētku svinēšanu, ievērojot valstī noteiktos ierobežojošos pasākumus. Lai arī Mare bija “bruņojusies” aizsargtērpā, kas atgaiņāja gan Jāņus, gan odus, tomēr tas nebija šķērslis ievērot visas līgošanas tradīcijas. Savukārt Elīna Prusaka monologā “Līgošanas burvestības” skatītājus ieintriģēja ar stāstu par brīnumaino sievu Elzu un viņas neparastajām spējām.

Pasākumā tika godināti Jāņi, kuri saņēma unikālas, tieši šī gada ielīgošanai veltītas goda medaļas. Ar svinīgu lāpu gājienu Jāņi (jaunākais un vecākais) iekūra arī svētku ugunskuru.

Ielīgošanas pasākuma viesiem tika piedāvāta iespēja sacensties vairākās disciplīnās: sievu un meitu nešana (1. vietā Imants Miklaševičs, 2. vietā Rihards Valeniks, 3. vietā Dainis Babris); Līgo riepas ripināšana (1. vietā Dainis Babris, 2. vietā Viktors Tumaševičs, 3. vietā Vadims Mironovs); Līgo skrējiens papardēs (1. vietā Vadims Mironovs, 2. vietā Einārs Leitāns, 3. vietā Marks Tučs) un vainagu ātrpīšana (1. vietā Ilona Lūse, 2. vietā Regīna Bikoviča, 3.  vietā Dace Mikasenoka). Savukārt Anita Kairiša interesentiem piedāvāja kļavu lapu vainagu pīšanas meistarklasi, kur katram bija iespēja radīt savu unikālo Līgo vainadziņu.

Par muzikālo gaisotni rūpējās Maltas kultūras nama amatierkolektīvi: sieviešu koris “Madariņa” (vadītāja Kristīne Zeltiņa) un kapela “Malta” (vadītājs Normunds Štekels), kā arī viešņa no Ozolaines pagasta – Lāsma Inkina.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki piedalījās nu jau tradicionālajā aktivitātē – jāņuzāļu laišana Maltas upē.

Ielīgošana aizritēja radošā, muzikālā, atraktīvā un draudzīgā gaisotnē, par ko jāpateicas amatierkolektīviem un to vadītājiem, kas šajā ierobežojumu laikā spēja sagatavot kolektīvus, lai ielīgošanas pasākums Maltā notiktu.

 

Mārīte Šadurska,

Maltas KN mākslinieciskās daļas vadītāja

 

Jaunākās no Aktualitātes