LT Stable - шаблон joomla Книги

Bērnu, jauniešu, vecāku žūrijas eksperti izzina Krāslavas novadu

Klāt ir rudens – laiks, kad Maltas pagasta bibliotēka ar Bērnu/jauniešu/vecāku žūrijas ekspertiem dodas ikgadējā izzinošā ekskursijā, lai iegūtu jaunu pieredzi, iespaidus, zināšanas un vēl nebijušas atklāsmes par savas dzimtās zemes krāšņumu. Šogad mūsu ceļš veda uz Krāslavas novadu.

Ekskursijas dienā rudens aukstais vējš dzenāja koku lapas un saulīte slēpās aiz mākoņiem, kad mūs visā savā krāšņumā majestātiski sagaidīja Grāfu Plāteru pils komplekss.

Mēs bijām pirmie apmeklētāji nupat atklātajai jaunajai ekspozīcijai „Pi vīna golda”, kas ir veltīta Krāslavā dzīvojošo piecu tautu – latviešu, poļu, ebreju, krievu un baltkrievu – kulinārajam mantojumam.

Ekspozīcijas ļāva iepazīties ar Krāslavas novadam raksturīgo ēdienu dažādību, virtuves īpatnībām, galda tradīcijām, kā arī aplūkot Krāslavā dzīvojošo tautību virtuves traukus, piederumus un rīkus.

Lielu interesi radīja ekspozīcijas interaktīvais stends, kur mēģinājām vārīt gan Aulejas kļockas, gan lasījām ticējumus, kas saistīti ar virtuves tēmu, gan noskatījāmies filmiņu par Krāslavas ēdnīcas dzīvi 60tajos gados.

Neparastā ekspozīcija “Pieci airi”, kas ir izveidota 17 m garā improvizētā laivā, iepazīstināja ar Krāslavas izaugsmi gadsimtu gaitā, sākot no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

Pils parkā izgājām noslēpumaino “pazemes eju” ar pils sargu – lauvu. Savukārt no skatu laukuma pie pils mums pavērās aizraujošs skats uz rudens krāsām iekrāsotiem kokiem gar Daugavas upes lokiem un pilsētu.

Mīļas bērnības atmiņas atsauca ekskluzīvā porcelāna leļļu galerija “Kad piepildās bērnības sapņi”, kas izvietota Krāslavas novada tūrisma informācijas centrā. Kopumā kolekcijā ir gandrīz 1 500 lelles, leļļu mājiņas, kā arī ļoti seni leļļu ratiņi, kas ir roku darbs. Tā bija īsta leļļu karaļvalsts!

Leļļu mākslinieku atveidotie pasaku, multfilmu, reliģiskie, vēsturiskie tēli izskatās kā dzīvi. Katrai lellei ir savs raksturs, emocijas – gluži tāpat kā cilvēkiem. Lelles kā īstas modes dāmas raudzījās uz mums un katras lelles krāšņais tērps deva iespēju gan iepazīt, gan atcerēties dažādu laika posmu modi.

Daudz pozitīvu emociju guvām arī jaunatklātajā “Laimes muzejā”, kas atrodas Krāslavas novada Indras pagastā. Bieži dzirdam sakām, ka “katrs ir pats savas laimes kalējs”. Muzejs saviem apmeklētājiem nesniedz atbildi uz jautājumu, kas ir laime, bet interaktīvā ekspozīcijā, praktiski darbojoties, rosina meklēt pozitīvas emocijas, radīt, ļauties jauniem iespaidiem. Tā ir vieta, kurā ar redzi, dzirdi un citām maņām iespējams piedzīvot laimi.

Kādu laimi mēs meklējām/ atradām muzejā? Uz laimi sitām traukus, ar naglu pienaglojām savu laimi, izveidojām savu laimes smaržu buķeti, muzicējām uz baltajām klavierēm, stāvējām zem krāsu dušas, no skatu torņa vērojām krītošas zvaigznes un… bijām laimīgi.

Spilgto iespaidu pilni atgriezāmies mājās ar atziņu, cik izzinoša, interesanta un aizraujoša bija mūsu ekskursija.

Paldies Maltas pagasta pārvaldei par ekskursijas īstenošanu un šoferim Aleksandram Romanovam par Bērnu/jauniešu/vecāku žūrijas ekspertu drošu vizināšanu visas ekskursijas laikā.

 Antoņina Krūza, Maltas pagasta bibliotēkas vecākā bibliotekāre